Väljarbarometern 2005

I Temos väljarbarometer för perioden 11 till 26 oktober 2005 får Junilistan 4,5 procent. Socialdemokraterna backar och de borgerliga partiernas försprång i opinionen ökar åter.
I mätningen får moderaterna 31,6 procent. Det är en svag ökning jämfört med föregående mätning på 0,2 procentenheter.

Folkpartiet ökar 0,7 procentenheter till 9,4 procent. Folkpartiet fortsätter därmed att få ett stöd kring 9 procent.

Centerpartiet minskar 1,2 procentenheter till 5,6 procent. Det är partiets lägsta stöd sedan maj i år.

Kristdemokraterna ökar 0,6 procentenheter till 4,3 procent. Det är samma stöd som i augusti. Före det får man gå tillbaka till december förra året för att hitta stöd på samma nivå.

Efter att under augusti och september fått högre stöd minskar socialdemokraterna 3,4 procentenheter till 32,1 procent. Nedgången är statistiskt säkerställd. Resultatet visar att den uppgång som skett under sommaren, efter de lägre värdena under senare delen av våren, tycks brytas. Jämfört med föregående mätning minskar partiet tydligast i åldersgruppen 30 till 44 år, bland offentliganställda respektive TCO-medlemmar. I mätningen tappar socialdemokraterna tydligt till junilistan.

Vänsterpartiet ökar svagt (+0,2 procentenheter) till 5,9 procent. Partiet tycks därmed fortsatt ha ett stöd på den nivå kring 6 procent som gällt efter sommaren.

Miljöpartiet stöds av 4,6 procent. Det är i stort sett samma värde som i föregående mätning (- 0,1 procentenheter).

I Temos publiceringsregler för väljarbarometern anges att för att ett partis siffror ska särredovisas krävs att partiet ska ha fått stöd av minst 1,5 procent i tre på varandra följande mätningar eller att partiet får minst 3,5 procent i en enskild mätning. Mot denna bakgrund publicerar Temo i denna mätning en separat siffra för junilistan.

I oktobermätningen uppger 4,5 procent att de skulle rösta på junilistan om det var riksdagsval idag. I den närmast föregående mätningen låg stödet för junilistan på ca en procent. I denna mätning tar junilistan från alla partier. Framgångarna är dock särskilt tydliga bland tidigare centerpartister och miljöpartister.

Det samlade stödet för övriga partier ligger på 1,9 procent.

Det samlade stödet för de borgerliga partierna ligger nu på 50,9 procent vilket är en svag uppgång med 0,3 procentenheter jämfört med föregående mätning.

Det samlade stödet för regeringen och samarbetspartierna minskar nu 3,3 procentenheter till 42,6 procent.

Efter minskningen i föregående mätning ökar därmed åter de borgerliga partiernas försprång i väljaropinionen. Skillnaden är nu 8,3 procentenheter, en ökning med 3,6 rocentenheter.

Andelen osäkra minskar svagt med 1,0 procentenheter till 19,0 procent.

För undersökningen intervjuades 2.489 svenska medborgare 18 år och äldre under perioden 11 till 26 oktober 2005.