Femton finalister till Kunskapspriset 2005. Fem kommer att få dela på 1,25 miljoner kronor

2005 års finalister till Kunskapspriset är utsedda och går vidare till jurybedömning. På kvällen den 19 oktober offentliggörs vid en festlig gala i Stockholms stadshus vilka fem av finalisterna som blir årets pristagare. Kronprinsessan Victoria är årets prisutdelare. Efter en öppen nominering från hela Sverige kommer en pristagare från var och en av de fem kategorierna att få dela på den totala prissumman av 1,25 miljoner kronor. Varje pristagare tar också emot en kunskapssymbol i glas av konstnären Bertil Vallien. Årets kock Stefan Eriksson står för galamenyn.

Om Kunskapspriset
Kunskapspriset instiftades av NE Nationalencyklopedin AB 2002. Dagens kunskapssamhälle kräver nytänkande, stimulans och näring. Dessa krav ställs också på mottagarna av Kunskapspriset. Priset vänder sig till svenska folket. Alla svenskar kan nominera och bli nominerade till priset, oavsett utbildning, ålder, etnicitet eller annan tillhörighet. Priset kan delas ut till en enskild person, en grupp eller en verksamhet.

Pristagarna skall som kunskapsspridare vara goda förebilder och våga tänka i nya banor. På så sätt kan priset bidra till att höja kunskapsnivån i Sverige.

Finalisterna i de fem kategorierna är följande:

Skola och utbildningsväsende
-Ahmed Hussen Egal
-Malmö Borgarskola
-Tensta Gymnasium

Näringsliv
-Frans Johansson
-Populär Historia
-Teknik-SM

Offentlig verksamhet
Torleif Ingelög
Vetenskapsredaktionen SR
Volontärbyrån

Folkrörelser/organisationer
Clowner utan Gränser
Finn upp
Sharaf hjältar

Övrig verksamhet/unik personlig insats
Magnus Bergmar
Forskning och Framsteg
Marcus Wendel